Saopštenje za javnost 18.04.2016

 diseminacija IZIS-a

Udruženje Informatičara u Zdravstvu Srbije podržava implementaciju Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS), s obzirom da znamo koliki značaj nosi ovakav jedan projekat koji je prvenstveno od nacionalnog interesa. Kroz svoje članstvo, koje aktivno učestvuje u implementaciji projekta, informatičari daju svoj maksimum da se ovaj projekat sprovede. Međutim informatičari to rade poslednjim snagama, obzirom da MZ i pored uveravanja, još uvek nije razrešilo nijedno pitanja koje se tiče njihovog statusa. Podsećamo u zdravstvu Republike Srbije radi 0,48% informatičkog kadra, a standard u razvijenim zemljama ide do 6% od ukupnog broja zaposlenih u zdravstvu. Podsećamo da ni u organizacinom pogledu oni nisu priznati, da su neadekvatno plaćeni i da nemaju mogućnost praćenja dostignića i odgovarajuće edukacije.

 

Raduje nas činjenica da je Ministarstvo svesno problema koji postoje i da je njihovo hiteno rešavanje preduslov održivosti IZISa.  Podržavamo Minsiatrtsvo u naporima da izmenom Pravilnika i propisa razreši pitanje statusa informatičara u zdravstvu. Uveravanja državnog sekretara Berislava Vekića i specijalnog savetnika Ministra zdravlja Miroslava Pevca su da će to biti na na obostrano zadovoljstvo.

Takođe podržavamo i nastojanja Ministarstva zdravlja da se ukine obaveza dvojnog vođenja dokumentacije od 01.01.2017. godine i adekvatnu primenu Zakona o informacionoj bezbednosti.

Skupu su prisustvovali pored specijalnog savetnika Ministra zdravlja M. Pevca, Sekretara DIS-a Nikole Markovića i predstavnici IZJZS Batut, Radne grupe za podzakonska akta(Jasna Ristić), predstavnici proizvođača softvera u zdravstvenim ustanovama, kao i  Predstavnici UIZS i kolege informatičari iz velikog broja ustanova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *